Let op! Geld lenen kost geld!

Leenvormen

Een krediet is een andere naam voor een lening. Bij een krediet leent de kredietnemer een bedrag van de kredietverstrekker. Als vergoeding voor de lening betaalt de kredietnemer rente. De lening dient uiteindelijk altijd weer afgelost te worden. Er zijn veel soorten kredieten. De meest gebruikte kredietvormen zijn:

Doorlopend krediet (ook wel aflopend krediet)
Bij een doorlopend krediet (DK) wordt vooraf een limiet bepaald. Tot aan de afgesproken limiet mag geld opgenomen worden. Op het moment dat er geld opgenomen is, dient op regelmatige basis een deel van het opgenomen bedrag weer afgelost te worden. En moet maandelijks een bedrag aan rente betaald worden. Indien gewenst, kunnen tussentijds weer extra bedragen opgenomen worden, maximaal tot aan de afgesproken kredietlimiet. Ook is het mogelijk om (meestal zonder boete) tussentijds extra af te lossen.

Persoonlijke lening
Een persoonlijke lening (PL) is een leningsvorm waarbij van te voren het bedrag, de looptijd en het rentetarief vaststaat. Met deze 3 factoren wordt een maandelijks te betalen bedrag bepaald, dat bestaat uit rente en aflossing. Extra aflossen of geld opnemen is vaak niet mogelijk. Door het vaste bedrag dat maandelijks betaald moet worden is de PL een zekere vorm van lenen.

WOZ-krediet
Een WOZ-krediet is een doorlopend krediet die alleen beschikbaar is voor eigenaren van een koopwoning. Voor het bepalen van de maximale leensom is de WOZ-waarde van de woning van belang. Het verschil met bijvoorbeeld een tweede hypotheek is dat u het geld niet hoeft te gebruiken voor uw woning. Een boot, auto of caravan kunt u dus ook financieren met een WOZ-krediet. Ook hoeft u niet naar de notaris en is er geen taxatierapport nodig. De voorwaarden zijn vaak gelijk aan die van een "normaal" doorlopend krediet, alleen is de rente vaak scherper. Dit komt omdat u een eigen woning als onderpand heeft.

Huurkoop
Huurkoop is een vorm van kopen op afbetaling. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van meubels of een auto op afbetaling. Het verschil met "gewone" koop op afbetaling is dat bij huurkoop de koper pas eigenaar van het gekochte product wordt nadat de lening volledig is afgelost. Zolang dat niet is gebeurd, mag de koper het gekochte niet verkopen of verhuren. De koper is bovendien aansprakelijk voor eventuele schade.

Welke kredietvorm en kredietverstrekker het beste bij u passen, hangt af van een aantal zaken. Zoals de soort lening en hoogte van de lening. Wij helpen u graag bij het zoeken naar de beste oplossing voor u!
Kies een vestigingInformatie Vraag stellen Afspraak maken
Banner Advieskeuze.nl

Zijn uw voeten goed verzekerd?

Klik hier!

 

Op zoek naar
de actuele
hypotheek-
rentes?

Klik hier!